X

Câtă pâine poți consuma pe zi fără ca sănătatea să îți fie afectată

Câtă pâine poți consuma pe zi fără ca sănătatea să îți fie afectată. Pâinea este o parte integrantă a zilelor săptămânii și a sărbătorilor, a ritualurilor și a iubirii noastre din timpuri imemoriale, cu pâine și sare ne-am întâmpinat eliberatorii, oaspeții dragi și noua viață în casă, cu pâine i-am trimis pe cei dragi în ultima lor călătorie spre eternitate.

Pâinea noastră cea de toate zilele era un aliment de bază, mai ales pentru cei mai săraci, dar și cei înstăriți pregăteau plăcinte acasă.

Cum atunci, din sacră și mâncată încă fierbinte, abia scoasă din cuptor sau frământată acasă în anii anteriori, pâinea a devenit sinonimă cu supraponderalitatea și un dușman al sănătății și siluetei?

Motivul se află probabil în făina folosită în masă pentru uzul zilnic de astăzi, în producția din fabrică, în conținutul de agenți de umflare, conservanți și altele, în detrimentul vitaminelor și mineralelor valoroase care oferă beneficii pentru sănătate.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă dacă mănânci cartofii cu pâine: Efectul pe care îl are asupra stomacului

Alegerea pâinii pentru masă este importantă, deși astăzi nu consumăm cantitățile pe care bunicii noștri le aduceau la masa lor, deoarece există pâini cu care nu trebuie să exagerăm, precum și cele pe care le putem consuma fără remușcări și griji în cantități semnificative.

Cum să determinăm atunci câtă pâine pe zi putem și trebuie să consumăm, întrucât tipul de pâine este crucial? Vedeți ce au de spus experții pe această temă.

Câtă pâine poți consuma pe zi fără ca sănătatea să îți fie afectată

După cum am menționat deja, depinde în principal de tipul de pâine. Pâinea făcută din cereale integrale și mai ales acasă este mult mai benefică decât pâinea albă din rețeaua comercială, deși se știe că aceasta din urmă conține și magneziu, atât de valoros pentru sănătate, și că nici consumul de pâine albă nu este face rău și nu rotunjește talia dacă este în cantități rezonabile.

Dar cum stabilim ce este o cantitate rezonabilă? Dacă potrivit unor consumatori este o felie pe zi, pentru alții este o pâine întreagă. Este clar că nu ar trebui să determinăm răspunsul la întrebarea cât de multă pâine pe zi este considerată utilă, urmând opinia subiectivă sau convingerea personală, așa că vedeți ce au de spus nutriționiștii pe această temă:

25% din aportul alimentar zilnic

Consumul moderat de pâine nu interferează cu dieta pentru pierderea în greutate, deoarece sub moderat experții definesc 25% pâine din conținutul întregii farfurii.

Nutriționiștii ne reamintesc că pierderea în greutate este matematică – dacă se consumă mai puține calorii decât cele cheltuite, nu apare creșterea în greutate. Prin urmare, ei împărtășesc ideea că contează mai mult cum mâncați în general și ce calorii consumați și consumați, decât câte dintre ele provin din pâine.

Caloriile sunt calorii și, indiferent dacă provin din pâine sau din mere, dacă se consumă mai multe calorii decât se cheltuiesc, se va produce o creștere în greutate. Și totuși – pentru a asigura o alimentație variată, completă și beneficii maxime pentru sănătate, este important ca produsele făinoase și în special pâinea să nu reprezinte mai mult de 20-25% din aportul alimentar zilnic.

Un procent mai mare va însemna un aport mai mic de fructe, legume, leguminoase etc., cu care sănătatea va avea de suferit.

Tipul de pâine

Cât de multă pâine pe zi nu ne va face rău depinde de tipul de pâine. În timp ce cea albă este bogată în carbohidrați și calorii și săracă în nutrienți precum fibre, grăsimi și proteine, cea de la brutăria de casă, bogată în cereale integrale și chiar legume, oferă mai multe beneficii pentru sănătate și poate fi consumată în cantități mai mari.

Pâinea integrală este utilă pentru menținerea nivelului de zahăr din sânge și pentru furnizarea de nutrienți esențiali, astfel că poate fi consumată în cantități mai mari în comparație cu pâinea albă. Aceasta poate crește nivelul de zahăr din sânge și vă poate face să luați în greutate doar consumând 100 de grame – 2 felii – pe zi.

Un studiu a constatat, de asemenea, că consumul a 100 de grame de pâine albă pe zi este asociat cu un risc crescut cu 40% de obezitate. Spre deosebire de pâinea albă, grâul integral ajută la menținerea mai stabilă a nivelului de zahăr din sânge și acționează pentru suprimarea apetitului. Similar este impactul pâinii multicereale, care este, de asemenea, valoroasă pentru sănătate.

CITEȘTE ȘI: Efectele pe care pâinea le are asupra organismului: Cum sunt afectate stomacul, glicemia și greutatea

Pâine din aluat fermentat

Unul dintre cele mai utile tipuri de pâine este sourdough, preparat din aluat fermentat cu bacterii și drojdie. În timpul fermentării, carbohidrații simpli din acesta sunt reduși de bacterii și drojdie. Astfel, nivelul zahărului din sânge nu crește după ce consumați pâine cu aluat acru, bogată în vitamine, bacterii benefice pentru tractul digestiv și potrivită chiar și pentru persoanele cu intoleranță la gluten.

Dacă aveți îndoieli cu privire la câtă pâine pe zi este sigur să consumați, întrebați-vă medicul, care, în funcție de faptul dacă aveți afecțiuni cronice, aveți nevoie de controlul glicemiei, sunteți intolerant la gluten etc. vă va răspunde la întrebare, potrivit medicinet.com.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro